Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Uštedi novac od nutricioniste – Dijeta uz ChatGPT

Prosledi članak:
Osoba sedi za stolom sa laptopom i planira dijetu uz pomoć veštačke inteligencije. Na ekranu računara piše "Kako da smršam?", dok na stolu stoji zdrava hrana koja je deo ispravnih dijeta.

Danas je sve moguće uz pomoć tehnologije, pa čak i dijeta (mršavljenje). Ako tražiš jednostavan način da izgubiš kilograme i kontrolišeš svoju ishranu, veštačka inteligencija (AI) odnosno ChatGPT ti može biti savršen pomoćnik.

Mi se bavimo prirodnom kozmetikom i verujemo da je lepota kože povezana sa onim što unosimo u organizam. Preporučujemo da uključite više voća i povrća u vašu ishranu. Na taj način, ne samo da ćete postići vitkiju liniju, već će vaša koža postati sjajnija, zdravija i lepša. Priroda uvek ima najbolje rešenje, kako spolja, tako i iznutra!

Da pređemo na stvar, evo kako da koristiš ChatGPT da bi planirao svoju dijetu i napravio najbolje odluke za sebe.

Kako veštačka inteligencija može pomoći u kreiranju tvog  dijeta plana ishrane?

Kada kreneš da koristiš veštačku inteligenciju za mršavljenje, prvi korak je da definišeš koliko kalorija treba da unosiš dnevno. Veoma je važno da daš što tačnije informacije o svom trenutnom stanju i dnevnim aktivnostima, jer to pomaže AI da preciznije izračuna tvoj kalorijski unos.

Kako opisati svoj prosečan dan?

Pre nego što ChatGPT može da ti preporuči dijetu, treba da opišeš kako izgleda tvoj tipičan dan. To znači da napišeš koliko se krećeš, koliko dugo provodiš sedeći, kakve aktivnosti imaš, kao i koliko imaš godina, težinu i visinu. Na osnovu ovih informacija, veštačka inteligencija može da izračuna koliko kalorija trošiš svakog dana i koliko treba da unosiš da bi počeo da mršaviš.

Na primer:

  1. Koliko hodaš tokom dana?
  2. Da li radiš fizički posao ili većinu vremena provodiš sedeći za računarom?
  3. Koja je tvoja trenutna težina i visina?
  4. Koliko imaš godina? Ovo je važno jer se naš metabolizam menja sa godinama.

Izračunavanje potrebnog kalorijskog unosa

Kada veštačka inteligencija ima sve ove informacije, ona može da izračuna koliko kalorija treba da unosiš dnevno da bi postepeno mršavio. Obično ti preporučuje smanjenje unosa kalorija za oko 500 kalorija dnevno da bi gubio oko pola kilograma nedeljno. Naravno, možeš da odabereš brže ili sporije rezultate u zavisnosti od tvojih ciljeva.

Primer: Ako proceni da ti je potrebno 2500 kalorija da održavaš težinu, verovatno će ti preporučiti unos od 2000 kalorija dnevno da bi mršavio. Na taj način možeš da održiš zdrav tempo mršavljenja i tvoja dijeta je bez prevelikih restrikcija.

Uspešna dijeta – Kako izračunati kalorije?

Kada saznaš koliko kalorija treba da uneseš, sledeći korak je da izračunaš kalorije u hrani koju konzumiraš. Veštačka inteligencija ti može pomoći na dva načina: može ti pružiti tačne kalorijske vrednosti namirnica i pomoći da izračunaš kalorije čak i za domaća jela. Tako će tvoja dijeta biti ukusna i zanimljiva, a ne neka dosadna rutina.

Kako saznati kalorijsku vrednost namirnica?

ChatGPT ti može brzo reći koliko kalorija ima u određenim namirnicama. Na primer, možeš da pitaš: “Koliko kalorija ima u 100 grama pirinča?” ili “Koliko kalorija ima u 1 jabuci?”. On će ti odmah dati odgovore.

Koristi jednostavne upite kao što su: “Koliko kalorija ima u 200g piletine?” ili “Koliko kalorija ima u 1 kašici maslinovog ulja?”.

Zapamti da različite namirnice imaju različite kalorijske vrednosti i čak da li je sirova, pečena ili kuvana namirnica, pa je važno da izračunaš kalorije za sve što unosiš u toku dana.

Kako računati kalorije u domaćim jelima?

Ako voliš da kuvaš kod kuće, može ti pomoći da izračunaš kalorije u tvojim jelima. Sve što treba da uradiš je da napišeš spisak sastojaka i količine koje koristiš, a AI će ti reći ukupan broj kalorija u tom jelu.

Primer: Recimo da kuvaš supu sa povrćem. Samo napiši sastojke i njihove količine, kao što su 200 grama šargarepe, 100 grama krompira, i odmah će ti reći kalorijsku vrednost te supe. Na ovaj način možeš da pratiš koliko kalorija unosiš čak i kad spremaš jela kod kuće.

Kako da koristiš AI da bi dijeta bila uspešna?

Koristeći veštačku inteligenciju kao pomoć u planiranju dijete, možeš lako da pratiš unos kalorija i organizuješ ishranu tako da postigneš svoje ciljeve. Ključno je da unosiš tačne podatke i redovno pratiš napredak. AI ti može pomoći da na jednostavan način izračunaš potrebne kalorije i kalorije hrane koju jedeš, čime će ti olakšati proces mršavljenja i održavanja zdravog načina života.

Dijeta nikada nije bila lakša uz tehnologiju – sada je pravi trenutak da isprobaš!

Planiranje obroka i praćenje kalorija mogu značajno olakšati tvoju dijetu. Evo kako da se organizuješ tako da uvek znaš koliko kalorija unosiš i da ti proces bude jednostavan.

Podela obroka na tri dela

Preporučujem da svaki obrok podeliš na tri dela: kuvano jelo, hleb i salata. To ti omogućava da lakše kontrolišeš kalorijski unos i napraviš balansiranu ishranu.

a) Kuvano jelo

Za svako kuvano jelo zapiši tačnu količinu u gramima i kalorijsku vrednost. Na primer ako ćeš glavni deo jela da ti bude 250 kalorija trebaće ti:

  • Bećarca 167 grama
  • Kuvanog krompira (krompir paprikaš) bez mesa 208 grama
  • Kuvanog graška bez mesa 192 grama

Ovo su vrednosti za jela koja ja spremam, vaša se mogu razlikovati.

Kada pripremaš novo jelo, odmah unesi podatke u svoj spisak. Sledeći put će ti biti dovoljno da izmeriš količinu kuvanog jela i znaćeš tačno koliko kalorija unosiš.

b) Hleb

Odredi tačnu količinu hleba za svaki obrok. Preporučujem da uvek uzimaš istu količinu hleba, kako bi ti bilo lakše da pratiš unos. Na primer, možeš da odlučiš da svaki obrok sadrži 50g hleba, što je oko 130 kalorija. Ovo pojednostavljuje proces jer ne moraš svaki put ponovo izračunavati.

c) Salata

Za svaku vrstu salate zapiši tačnu količinu povrća u gramima i kalorije. Na primer:

  • Kupus: 100g = 25 kalorija plus 40 kalorija od kašičice ulja
  • Paradajz: 100g = 18 kalorija
  • Krastavac: 100g = 15 kalorija

Možeš unapred napraviti nekoliko kombinacija salata i za svaku zapisati kalorije. Na taj način, kada praviš salatu, samo dodaješ odgovarajuće povrće iz spiska.

Kako napraviti obrok od 500 kalorija?

Na primer, ako tvoj obrok treba da ima 500 kalorija, ovako možeš podeliti kalorije:

  • Glavno jelo: 250 kalorija (npr. 208g kuvanog krompira)
  • Hleb: 180 kalorija (npr. 70g hleba)
  • Salata: 70 kalorija (npr. Kombinacija oko 400g paradajza  i krastavca)

Ovaj pristup ti omogućava da kontrolišeš koliko kalorija unosiš i da se držiš plana.

Pravljenje spiska za buduće obroke

Kada napraviš obrok, zapiši sve podatke o količinama i kalorijama u svoj spisak da sledeći put samo odmeriš, npr za jedan obok uvek uzimam toliko hleba, toliko salate (da imaš u gramima meru više vrsta) i tako isto i glavnog jela.

Svaki put kada unosiš novo jelo, dodaj ga u svoj spisak. Sledeći put ti je dovoljno da uzmeš vagu, izmeriš sastojke, i lako znaš koliko kalorija unosiš.

Zaključak:

Korišćenje ovakvog sistema ti pomaže da bolje organizuješ svoju ishranu i pratiš unos kalorija bez mnogo truda. Sa unapred određenim količinama i kalorijskim vrednostima, sledeći put samo koristi vagu da izmeriš sastojke i uživaj u obroku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.