Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Bršljan: Prirodni Lek za Celulit i Zdravu Kožu

Prosledi članak:
Ovaj bogati tekst opisuje bršljan kao korisnu biljku sa antiinflamatornim, antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima. Tekst nudi recepte za prirodno ulje za skidanje celulita, tonik za lice i repelent protiv komaraca. Takođe daje savete za uzgoj bršljana i opisuje njegovu upotrebu u prirodnoj medicini.

Da li ste ikada pomislili da biljka koja se penje po vašoj kući može biti vaš saveznik u borbi protiv celulita? Da, dobro ste pročitali! Bršljan (Hedera helix) nije samo zeleni ukras koji se penje po zidovima i drveću stvarajući prelepe prirodne zavese – on je i pravi superheroj u svetu prirodne kozmetike. U ovom blogu ćemo otkriti kako ovaj zeleni čudotvorac može poboljšati vaše zdravlje i lepotu.

Takođe ćemo podeliti jednostavne recepte i savete kako da iskoristite ovu puzavicu u svakodnevnoj nezi, posebno kada je reč o skidanju celulita i zaštite od komaraca. Pripremite se da budete iznenađeni moćima ovog skromnog penjača!

Bršljan: Biljka Sa Mnogim Koristima

Bršljan je poznat po svojim antiinflamatornim, antimikrobnim i analgetičkim svojstvima. Njegovi listovi sadrže saponine, koji su poznati po svojim lekovitim svojstvima. Zbog ovih sastojaka se često koristi u prirodnoj medicini i kozmetici.

5 Lekovitosti Bršljana

  1. Antiinflamatorno delovanje: Bršljan može pomoći u smanjenju upala na koži, što ga čini odličnim za lečenje raznih kožnih stanja kao što su ekcem i dermatitis.
  2. Detoksikacija kože: Saponini iz biljke pomažu u čišćenju kože, uklanjajući nečistoće i toksine. Ovo može pomoći u borbi protiv akni i drugih kožnih problema.
  3. Poboljšanje cirkulacije: Bršljan može poboljšati cirkulaciju krvi, što je ključno za održavanje zdrave kože i smanjenje celulita.
  4. Prirodni antioksidans: Biljka sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, što usporava starenje kože i poboljšava njen izgled.
  5. Antimikrobno delovanje: Bršljan ima sposobnost da uništava mikrobe, što ga čini efikasnim u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija na koži.

Kako Koristiti Bršljan u Prirodnoj Kozmetici

Jedan od najpopularnijih načina korišćenja u prirodnoj kozmetici je za skidanje celulita. Celulit je problem sa kojim se suočavaju mnoge žene, a bršljan može biti efikasno sredstvo u borbi protiv njega.

Recept za Prirodno ulje za Skidanje Celulita od Bršljana

Sastojci:

  • 2 šake svežih listova bršljana
  • 1 šolja maslinovog ulja
  • 10 kapi eteričnog ulja ruzmarina
  • 10 kapi eteričnog ulja grejpa

Priprema:

  1. Operite listove i sitno ih iseckajte.
  2. Stavite iseckane listove u staklenu teglu i prelijte ih maslinovim uljem. Ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje, povremeno protresajući teglu.
  3. Nakon dve nedelje, procedite ulje kako biste uklonili listove bršljana.
  4. Dodajte eterična ulja ruzmarina i grejpa u procedeno ulje i dobro promiješajte.
  5. Gel nanesite na problematična područja masirajući kružnim pokretima. Koristite ga svakodnevno za najbolje rezultate.

Dodatni Saveti za Upotrebu Bršljana

  1. Bršljan u Šamponima i Balzamima: Bršljan se može koristiti u šamponima i balzamima za kosu. Njegova svojstva poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu, što može pospešiti rast kose i smanjiti perut. Možete dodati nekoliko kapi ekstrakta bršljana u svoj šampon ili balzam.
  2. Prirodni Tonik za Kožu: Napravite tonik za kožu od bršljana tako što ćete nekoliko listova preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji. Procedite tečnost i koristite je kao tonik za lice, što će pomoći u smanjenju upala i čišćenju kože.
  3. Bršljan za Kupke: Dodajte nekoliko listova u toplu kupku kako biste uživali u njegovim lekovitim svojstvima. Ovo može pomoći u opuštanju mišića i detoksikaciji kože.

Saveti za Uzgoj Bršljana

Bršljan je izuzetno otporna biljka koja može rasti u gotovo svim uslovima. Međutim, da bi biljka bila zdrava i bujna, evo nekoliko saveta za uzgoj:

  1. Lokacija: Bršljan voli senovita ili polusenovita mesta. Može rasti i na suncu, ali previše direktnog svetla može oštetiti listove.
  2. Zalivanje: Ova biljka voli vlažnu zemlju, ali pazite da ne preterate sa zalivanjem kako ne bi došlo do truljenja korena. Zalivajte je redovno, ali umerenim količinama.
  3. Đubrenje: Biljka ne zahteva puno đubriva, ali možete ga povremeno prihraniti organskim đubrivom za zeleno bilje. Organska đubriva će pomoći bršljanu da ostane zdrav i da se bujno razvija.
  4. Rezidba: Redovno orezivanje bršljana pomoći će da biljka ostane u formi i spreči preterano širenje. Ovo je posebno važno ako ga koristite kao ukrasnu biljku u vrtu ili kao prirodnu zavesu.

Bršljan u Prirodnoj Medicini

Pored kozmetičkih koristi, on se koristi i u prirodnoj medicini. Tradicionalno se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i drugih respiratornih problema. Možete napraviti čaj od bršljana tako što ćete nekoliko listova preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoji desetak minuta. Ovaj čaj pomaže u čišćenju disajnih puteva i smiruje kašalj.

Napomena: Pre korišćenja bršljana u medicinske svrhe, konsultujte se sa lekarom ili stručnjakom za biljnu medicinu, jer on može biti toksičan u velikim količinama ili nepravilno pripremljen.

Bršljan kao Prirodni Repelent Protiv Komaraca:

Sastojci:

  • 2 šake svežih listova bršljana
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje alkohola (npr. votke)
  • 10 kapi eteričnog ulja lavande
  • 10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
  • 10 kapi eteričnog ulja limunove trave
  • Sprej boca

Priprema:

Sitno iseckajte listove i stavite ih u šerpu sa vodom. Kuvajte 15-20 minuta na laganoj vatri, zatim ohladite i procedite. Sipajte ekstrakt u sprej bocu, dodajte alkohol i eterična ulja.

Dobro protresite bocu.

Upotreba:

  • Protresite pre svake upotrebe.
  • Poprskajte na kožu, naravno izbegavajući oči i usta.
  • Koristite nekoliko puta dnevno, posebno na otvorenom.
  • Ovaj jednostavan i prirodan repelent pomoći će vam da uživate u prirodi bez brige o komarcima!

Zašto Ovaj Repelent Protiv Komaraca Radi?

Bršljan sadrži prirodne spojeve koji su neprijatni za insekte, dok eterična ulja lavande, eukaliptusa i limunove trave dodatno pojačavaju dejstvo repelenta. Alkohol pomaže u očuvanju svežine i efikasnosti preparata, dok istovremeno omogućava brže sušenje na koži.

Ovaj prirodni repelent je odlična alternativa komercijalnim proizvodima koji često sadrže hemikalije štetne za zdravlje i okolinu. Koristeći prirodne sastojke, možete biti sigurni da štitite sebe i svoju porodicu na siguran i zdrav način.

Isprobajte ovaj recept i uživajte u prirodi bez brige o dosadnim komarcima!

 

Bršljan je neverovatna biljka sa mnogobrojnim koristima za zdravlje i lepotu. Njegova lekovita svojstva ga čine neizostavnim delom prirodne kozmetike i prirodne medicine. Koristeći ga, možete se približiti prirodi i izbeći hemikalije koje štete vašem zdravlju. Nadamo se da će vam ovi saveti i recepti pomoći da iskoristite sve prednosti koje ova biljka nudi. Ako vas zanimaju i drugi prirodni proizvodi za negu i zdravlje, pozivamo vas da pogledate našu široku ponudu prirodnih proizvoda.

 

Uživajte u prirodnim proizvodima i ostanite zdravi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.