Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Cikorija – Zamena za kafu

Prosledi članak:
Ovaj tekst detaljno razmatra prednosti i moguće nuspojave konzumiranja napitka od cikorije kao alternative tradicionalnoj kafi. Opisuje poreklo cikorijinog napitka, njegovu istorijsku povezanost s Francuskom i Nju Orleansom, kao i njegove nutritivne vrednosti, ukus i potencijalne zdravstvene beneficije. Takođe, tekst pruža savete o tome kako i zašto biste možda želeli preći na ovu alternativu, posebno ukoliko želite smanjiti unos kofeina ili izbegavati njegove nuspojave.

Za mnoge, prva jutarnja šolja je neodvojivi ritual dana. Ali, ukoliko kiselost ili kofein iz kafe pravi problem, ili još bolje ako želite da odbacite kafu, možda je vreme da razmislite o alternativi. Napitak od cikorije je poznat više od dva veka, ali je stekao na popularnosti u skorijem periodu, kako ljudi sve više postaju zdravstveno osvešćeni. U ovom tekstu razmotrićemo da li je napitak od cikorije prava zamena za tradicionalnu šoljicu kafe.

Cikorija – Kakav je to napitak?

Napitak od cikorije pravi se od korjena cikorije koji se prži, samelje i skuva. Ova biljka je višegodišnja, prepoznatljiva po svojim ljubičastim cvetovima i čvrstoj stabljici, i raste uglavnom u Severnoj Americi i Evropi. Listovi i cvetovi cikorije često se koriste kao dodatak salatama, a idealno se kombinuju sa bogatim sirevima, orašastim plodovima i voćem. Osim toga, mogu se i peći ili pržiti. Postoje čisti napici na bazi cikorije, ali i kombinacije sa dodatkom prave kafe, idealne za one koji žele postepeno da smanje unos kofeina.

Kako se pojavio napitak od cikorije?

Smatra se da je napitak od cikorije prvi put postao popularan u Francuskoj tokom 19. veka zbog nestašice prave kafe. Za vreme građanskog rata u SAD-u, posebno u Nju Orleansu, ljudi su se okrenuli cikoriji kada je došlo do prekida uvoza kafe. I danas, mešavina kafe i cikorije je izuzetno cenjena u Nju Orleansu.

Prednosti konzumiranja napitka od cikorije umesto kafe

Razmatranje zamene tradicionalne kafe sa napitkom od cikorije može biti vođeno sa nekoliko razloga.

Napitak od cikorije bogat je inulinom

Koren biljke cikorije sadrži čak 68% inulina. Inulin je prebiotik koji podstiče rast korisnih bakterija u vašem digestivnom sistemu. To može doprineti zdravlju vaše crevne flore. Inulin je tip vlakana koji se ne vari, a koji može doprineti mekšoj stolici i boljoj probavi, što su indikatori zdravog varenja.

Napitak od cikorije je bez kofeina

Ako želite da smanjite konzumaciju kofeina, napitak od cikorije može biti pravi izbor jer ne sadrži ovu supstancu. Kofeini u malim dozama je štetan, a prekomerna konzumacija može izazvati anksioznost, nesanicu i probleme sa probavom. Za napitak bez kofeina koristite isključivo prženi koren cikorije. Ako ne možete odmah da se odreknete kofeina, možete kombinovati cikoriju sa malom količinom prave kafe.

Cikorija napitak je bogat nutrijentima

Cikorijin koren obiluje različitim esencijalnim nutrijentima poput kalijuma, vitamina C, vitamina B6 i mangana, koji pomažu u održavanju zdravog metabolizma, imuniteta i kostiju. Kada se priprema napitak od cikorije, koristi se samo mala količina korena, pa je stoga koncentracija nutrijenata u napitku relativno niska.

Kakvog je ukusa napitak od cikorije?

Promena omiljenog pića može izazvati sumnju kada je ukus u pitanju. Tradicionalna kafa sa svojim karakterističnim ukusom je nešto što mnogi vole. Može li napitak od cikorije biti adekvatna zamena? Iako nema potpuno isti buke kao prava kafa, vrlo je sličan. Karakteriše ga bogat ukus koji podseća na orašaste note, sa drvenastim i zemljanim tonovima. Dok nekim ljudima možda neće odgovarati, drugi će možda čak više uživati u ukusu napitka od cikorije nego u tradicionalnoj kafi.

Moguće nuspojave upotrebe kafe od cikorije?

Postoji rizik od alergijske reakcije na cikoriju kod nekih osoba, manifestujući se kroz simptome poput bolova, oticanja i osećaja žarenja. Osobe alergične na ambroziju ili brezin polen trebalo bi da se klone ove kafe. Trudnice bi takođe trebale izbegavati konzumiranje kafe od cikorije, s obzirom na potencijalne rizike povezane sa pobačajem i menstruacijskim krvarenjima. Takođe, postoje ograničeni podaci o uticaju ovog napitka na dojilje, stoga se preporučuje oprez.

Da li bi trebalo zameniti standardnu kafu napitkom od cikorije?

Kafa od cikorije može biti zanimljiva zamena za tradicionalnu kafu, zahvaljujući svojim nutritivnim vrednostima i odsustvu kofeina. Međutim, važno je biti informisan o potencijalnim nuspojavama. Ako tražite alternativu standardnoj kafi, vredelo bi probati ovu opciju.

Moj savet i preporuka

Ono što bih vam ja savetovao je da ujutru pre obroka popijete čašu vode i to je najzdravija opcija a napitak od cikorije koristite za period odvikavanja od kofeina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.