Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Opekotine od sunca? Evo kako da ih brzo ublažite!

Prosledi članak:
Sunčani dani, izleti na plažu i kupanje u moru ili bazenu često dovode do rizika od opekotina od sunca koje mogu ozbiljno oštetiti kožu. Da biste se zaštitili, preporučuje se izbegavanje sunca u kritičnim periodima, nošenje zaštitne odeće i korišćenje prirodnih krema sa zaštitnim faktorom. U slučaju da zadobijete opekotine od sunca, kantarionovo ulje i nevenova krema mogu pomoći u smirivanju crvenila, bola i regeneraciji kože. Pravilna nega i zdrava ishrana ključni su za održavanje zdravlja kože tokom leta.

Sunčani dani, izleti na plažu, kupanje u moru ili bazenu – sve su to aktivnosti koje volimo. Međutim, sa suncem dolazi i rizik od neugodnih opekotina od sunca koje mogu ozbiljno oštetiti našu kožu. Bez obzira na to koliko pažljivo planiramo svoje vreme na suncu, često se dešava da nam koža izgori, ostavljajući nas sa crvenilom, bolom i neprijatnostima. Ovaj blog će vam pružiti informacije o tome kako da se zaštitite od sunca i kako da se brinete o svojoj koži posle sunčanja, koristeći prirodne proizvode.

Opekotine od sunca: Kako se zaštititi od sunca

Leto je vreme kada svi volimo da se opustimo na suncu i uživamo u toplim danima. Međutim, preterano izlaganje suncu može dovesti do neugodnih opekotina koje ozbiljno oštećuju našu kožu. U ovom blogu ćemo se direktno fokusirati na prirodne načine za smirivanje i regeneraciju kože nakon sunčanja, koristeći kantarionovo ulje, kantarionovu kremu i nevenovu kremu. Takođe, pružićemo vam konkretne savete kako da se najbolje zaštitite od sunca i izbegnete opekotine. Spremite se da saznate kako da vaša koža ostane zdrava i negovana tokom celog leta!

Izbegavanje sunca u kritičnim periodima

Najbolji način da izbegnete opekotine od sunca jeste da se ne izlažete suncu u periodima kada je najjače, obično između 10:00 i 16:00 časova. Tokom ovih sati, UV zraci su najintenzivniji i mogu najbrže izazvati oštećenja kože. Planirajte svoje aktivnosti na otvorenom u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima kada je sunce blaže.

Nošenje zaštitne odeće

Nosite laganu, svetlu odeću koja pokriva ruke i noge, i ne zaboravite šešir sa širokim obodom i sunčane naočare. Ova dodatna zaštita može značajno smanjiti rizik od opekotina.

Brisanje kože nakon izlaska iz vode

Voda može pojačati efekat sunčevih zraka na kožu, jer mokra koža privlači više sunčeve svetlosti. Kada izađete iz vode, obavezno se obrišite peškirom kako biste smanjili rizik od opekotina. Ovo je jednostavan, ali efikasan način da zaštitite svoju kožu dok uživate na plaži ili bazenu.

Prirodne kreme sa zaštitnim faktorom

Kada birate kreme sa zaštitnim faktorom, preporučujemo da se opredelite za one koje sadrže prirodne sastojke. Strogo vodite računa da kremu nanosite u dovoljnim količinama i redovno je obnavljajte, posebno nakon plivanja ili znojenja.

Kantarionovo ulje i krema za opekotine od sunca

Kantarionovo ulje je poznato po svojim lekovitim svojstvima, posebno kada je u pitanju smirivanje i obnova kože. Sadrži hipericin i hiperforin, aktivne komponente koje imaju protivupalna i antibakterijska svojstva. Ovo ulje može pomoći u smanjenju crvenila, bola i oteklina uzrokovanih sunčevim opeklinama.

Primena kantarionovog ulja posle sunčanja

Kantarionovo ulje je jednostavno za upotrebu. Nakon što ste se obrisali i očistili kožu, nanesite tanki sloj ulja direktno na opečenu kožu. Lagano masirajte dok se ulje ne upije. Ovo će pomoći u hidrataciji i regeneraciji kože, ubrzavajući proces oporavka.

Kantarionovo ulje ne samo da smiruje opekotine, već i poboljšava elastičnost kože, sprečava stvaranje ožiljaka i ubrzava zaceljivanje. Zbog svojih prirodnih svojstava, pogodno je za sve tipove kože, ali posebno pomaže onima sa suvom i iritiranom kožom.

Zašto koristiti kantarionovu kremu?

Kantarionova krema je blaža verzija kantarionovog ulja što se tiče opekotina i posebno je pogodna za osetljiva područja kao što je lice. Kreme su često manje masne i lakše se upijaju, što ih čini idealnim za svakodnevnu upotrebu. One pružaju potrebnu hidrataciju i zaštitu, bez dodatnog sjaja na koži.

Način primene kantarionove kreme

Nakon čišćenja lica, nanesite tanki sloj kantarionove kreme i lagano utrljajte. Koristite je kao deo svoje jutarnje i večernje rutine nege kože, posebno nakon izlaganja suncu. Kantarionova krema će pomoći u smanjenju upala, crvenila i oštećenja izazvanih UV zracima.

Pored smirivanja opekotina, kantarionova krema može pomoći u lečenju manjih rana, ogrebotina i akni. Njena redovna upotreba može poboljšati teksturu kože, čineći je mekšom i zdravijom. Krema je idealna za osobe sa osetljivom kožom koja je sklona iritacijama.

Opekotine od sunca i krema od nevena

Nevenova krema ili kako je neki zovu mast od nevena je poznata po svojim umirujućim i regenerativnim svojstvima. Sadrži flavonoide i triterpene koji pomažu u smanjenju upala i ubrzavaju zaceljivanje kože. Nevenova krema je posebno korisna za osobe sa osetljivom kožom koja je sklona iritacijama i alergijskim reakcijama.

Način primene nevenove kreme

Nakon sunčanja i čišćenja kože, nanesite nevenovu kremu na opekotine od sunca ili iritirana područja. Krema će brzo smiriti kožu i pružiti dugotrajnu hidrataciju. Koristite je redovno, posebno pre spavanja, kako bi koža imala dovoljno vremena za oporavak tokom noći.

Dodatne koristi nevenove kreme

Nevenova krema ne samo da smiruje opekotine, već i pomaže u lečenju ekcema, dermatitisa i drugih kožnih problema. Njena blaga formula je idealna za svakodnevnu upotrebu, čineći je odličnim izborom za celu porodicu.

Još bitnih saveta za zaštitu kože od sunca

Zaštita kože od sunca nije samo estetski, već i zdravstveni imperativ. Prekomerno izlaganje UV zracima može izazvati ozbiljne posledice, uključujući opekotine, prerano starenje kože i povećan rizik od raka kože. Nebriga o koži može dovesti do trajnih oštećenja, uključujući tamne mrlje, bore i gubitak elastičnosti. Da biste sačuvali zdravlje i lepotu svoje kože i sačuvali se neprijatnosti od opekotina od sunca, neophodno je preduzeti odgovarajuće mere zaštite.

Hidratacija iznutra

Pored spoljašnje nege, važno je da unosite dovoljno tečnosti kako bi vaša koža bila hidrirana iznutra. Pijte puno vode, najmanje dve litre dnevno a u letnjim denim pojačajte unos, jedite voće i povrće bogato vodom, kao što su lubenica, krastavac i citrusno voće.

Uloga zdrave ishrane u zaštiti kože

Vaša ishrana igra ključnu ulogu u zaštiti kože od sunčevih oštećenja. Zaštita kože od sunca ne podrazumeva samo spoljašnje mere poput krema i ulja, već i unutrašnju negu kroz ishranu bogatu antioksidansima.  Hrana bogata antioksidansima može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koje UV zračenje stvara, smanjujući rizik od oštećenja kože i prevremenog starenja.

Evo nekoliko preporuka za namirnice koje bi trebalo uključiti u vašu svakodnevnu ishranu:

  1. Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u regeneraciji kože i proizvodnji kolagena. Namirnice bogate vitaminom C uključuju citruse (pomorandže, limun, grejp), jagode, papriku, brokoli i kivi. Redovno konzumiranje ovih namirnica može poboljšati elastičnost kože i smanjiti rizik od sunčevih oštećenja.
  2. Vitamin E pomaže u zaštiti kože od UV zračenja i poboljšava njenu hidrataciju. Bogat izvor vitamina E su orašasti plodovi (bademi, lešnici), semenke (suncokretove semenke), avokado i biljna ulja (maslinovo, suncokretovo). Uključivanjem ovih namirnica u ishranu, možete ojačati prirodnu barijeru kože protiv sunčevih zraka.
  3. Vitamin A i beta karoten igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože i zaštiti od opekotina od sunca. Beta karoten se pretvara u vitamin A u telu i pomaže u obnavljanju kože. Namirnice bogate beta karotenom uključuju šargarepu, batat, spanać, kelj i dinju. Ove namirnice ne samo da poboljšavaju ten, već i štite kožu od štetnih UV zraka.

 

Opekotine od sunca mogu biti bolne i neprijatne, ali uz pravu negu i zaštitu, možete uživati u sunčanim danima bez brige. Ne zaboravite da zdrava ishrana ide ruku pod ruku sa pravilnom negom kože, čineći vas spremnim da uživate u sunčanim danima bez brige. Kao i ishranu birajte i prirodne proizvode koji neguju vašu kožu i čuvajte je od štetnih uticaja. Vaša koža će vam biti zahvalna!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.