Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Kokosovo ulje – Zašto je toliko popularno?

Prosledi članak:
Vodič o korisnosti i primeni kokosovog ulja u nezi kože i kose, istraživanje vrsta i metoda prerade kokosovog ulja, sa fokusom na hladno ceđeno devičansko ulje i njegovim prednostima za kožu i kosu, uključujući savete o primeni u svakodnevnoj rutini nege

Evo šta stručnjaci za kožu savetuju pre upotrebe kokosovog ulja. Kokosovo ulje predstavlja sastojak koji je jednako koristan u kulinarstvu kao i u vašem režimu nege kože. Međutim, dok neki tekstovi ističu njegove prednosti kao sredstvo za ulepšavanje, drugi ga smatraju prenaglašenim u kontekstu dermatološke upotrebe. Stoga, koliko je zaista efikasno uključivanje kokosovog ulja u vašu svakodnevnu negu kože?

Kokosovo ulje – vrste

Efikasnost kokosovog ulja zavisi od njegove vrste. „Kokosovo ulje se dobija iz pulpe zrelih plodova kokosove palme, poznate kao Cocos nucifera. Za proizvodnju kokosovog ulja koriste se različiti mehanički i hemijski postupci.

Hladno ceđeno kokosovo ulje

Za dermatološku upotrebu, preporučuje se neprerađeno (devičansko ili ekstra devičansko) hladno presovano kokosovo ulje.

Zašto se preporučuje devičansko kokosovo ulje

Razlog leži u tome što hladno presovanje je postupak ekstrakcije ulja bez primene toplote i kao takvo omogućava očuvanje većeg broja hranljivih sastojaka ulja u odnosu na druge metode prerade. (Detaljnije o ovome biće reči kasnije.)

Kako koristiti kokosovo ulje za negu kože

Što se tiče uticaja ovih nutritivnih sastojaka na poboljšanje stanja kože i pitanja da li je kokosovo ulje koristan dodatak vašoj rutini nege kože, evo šta dermatolozi trenutno znaju.

Prednosti i nedostaci upotrebe kokosovog ulja za kožu

Jedna od primarnih funkcija koje kokosovo ulje može obavljati u vašoj nezi kože jeste uloga hidratantne kreme.

Emolijentna svojstva kokosovog ulja mogu biti korisna za obnovu zaštitne barijere kože, čineći ga posebno vrednim dodatkom u vašoj rutini nege kože, posebno ako patite od suve, osetljive kože ili atopijskog dermatitisa.

Kokosovo ulje za lice

Što se tiče upotrebe kokosovog ulja na licu, uprkos njegovim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, nije najefikasnije sredstvo protiv akni. Kokosovo ulje može začepiti pore i doprineti formiranju akni. Ako imate masnu kožu sklonu aknama, izbegavajte nanošenje kokosovog ulja na područja sklona aknama. Takođe, savetuje se izbegavanje nanošenja kokosovog ulja na lice, grudi, gornji deo leđa i ramena, koja su područja sa najviše lojnih žlezda, te je preporučljivo prvo testirati na manjim delovima tela.

Kokosovo ulje za negu usana

Osim što pruža izuzetnu hidrataciju, kokosovo ulje ima sposobnost da stvori zaštitni sloj na površini kože, čime zadržava vlagu i sprečava gubitak vode. Ovaj zaštitni sloj doprinosi efikasnijem obnavljanju pukotina u spoljašnjim slojevima kože, otežavajući time prodiranje štetnih bakterija, poput Stafilokoka, koje se često nalaze na koži, i sprečavajući infekcije.

Kokosovo ulje nakon sunčanja

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, koja pomažu neutralizaciji i prevenciji štetnih slobodnih radikala od UV zračenja i zagađenja, nanošenje kokosovog ulja nakon sunčanja može biti korisno za kožu. Međutim, važno je napomenuti: ne treba nanositi kokosovo ulje na opekotine od sunca, jer deluje kao izolator i može zadržati toplotu te time pogoršati opekotine. Kada se vaša koža oporavi nakon nekoliko dana (i više ne bude osećala peckanje), možete koristiti kokosovo ulje za lečenje i rehidraciju.

Takođe, ne savetujem upotrebu kokosovog ulja kao sredstva za zaštitu od sunca. Nedostaje dovoljno dokaza koji bi podržali njegovu efikasnost u toj ulozi.“ Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da kokosovo ulje može produžiti vreme pre pojave opekotina od sunca za neke osobe, ali nivo UV zaštite koji pruža je vrlo slab.

Kako koristiti kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje može se koristiti na različite načine za negu kose, a evo nekoliko primera:

  1. Tretman za Dubinsku Hidrataciju Kose: Kokosovo ulje je efikasan hidratant za kosu. Možete ga naneti na kosu pre pranja, ostaviti da deluje nekoliko sati ili preko noći za dubinsku hidrataciju.
  2. Sredstvo Protiv Peruti: Zbog svojih antimikrobnih svojstava, kokosovo ulje može pomoći u borbi protiv peruti. Nanesite ga na teme i masirajte nekoliko minuta pre pranja kose.
  3. Regenerator Bez Ispravljanja: Kokosovo ulje se može koristiti kao regenerator bez ispiranja za dodatnu mekoću i sjaj kose. Nanesite malu količinu na vrhove kose nakon pranja.
  4. Zaštita od Oštećenja: Kokosovo ulje može pomoći u zaštiti kose od oštećenja uzrokovanih čestim feniranjem, peglanjem ili farbanjem. Nanosite ga na kosu pre ovih tretmana.
  5. Tretman Protiv Cepanja Vrhova: Redovna upotreba kokosovog ulja može pomoći u sprečavanju cepanja vrhova. Nanesite ga na vrhove kose, posebno ako su skloni suvoći i oštećenju.
  6. Sredstvo za Oblikovanje Kose: Kokosovo ulje može se koristiti kao prirodno sredstvo za oblikovanje kose, pružajući joj sjaj i držanje.

Kako odabrati najbolje kokosovo ulje za kožu

I rafinisano i nerafinisano kokosovo ulje sadrže trigliceride (masne kiseline) i odlični su hidratanti. Međutim, pošto nerafinisano kokosovo ulje sadrži više fitonutrijenata (supstance koje biljke proizvode za zaštitu od spoljašnjih pretnji, kao što su antioksidansi), ono predstavlja bolji izbor za negu kože.

Visoke temperature koje se koriste u procesu proizvodnje rafinisanog kokosovog ulja dovode do gubitka mnogih antioksidanata, zbog čega stručnjaci za negu kože preporučuju korišćenje nerafinisanog kokosovog ulja zbog dodatnih prednosti

Izbor organskog hladno presovanog kokosovog ulja podrazumeva korišćenje blaže metode prerade koja ne obuhvata upotrebu pesticida, hemikalija ili aditiva u finalnom proizvodu – što je dodatna prednost za vašu kožu.

 

Kada odlučite da uključite kokosovo ulje u svoj režim nege kože – bilo kao hidratantnu kremu, balzam za usne, kremu za brijanje ili bilo koju drugu namenu – razmotrite mogućnost isprobavanja nekih od naših proizvoda koji sadrže kokosovo ulje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.