Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Kopriva: Omražena biljka s nebrojenim blagodetima

Prosledi članak:
Fotografija koja prikazuje svežu koprivu u prirodnom okruženju. Dok u pozadini vidimo napuštene, zapuštene objekte, u fokusu je zelena i bujna kopriva koja simbolizuje njenu snažnu lekovitu moć. Ova slika predstavlja kontrast između često zanemarene lepote i koristi koprive i stereotipne asocijacije na zapuštenost i napuštenost koje prate ovu biljku u Srbiji i šire.

Kopriva je, u Srbiji i šire, često povezivana s napuštenim mestima i simbolikom zapuštenosti imanja i okućnice. Ipak, iz dana u dan, svest o njenim brojnim prednostima i blagodatima raste. Bez obzira na to koliko je omražena, njen lekoviti potencijal je neosporan. U daljem tekstu saznaćete neke stvari koje niste znali gde sve ona može da se upotrebi.

Kopriva za mršavljenje i detoks

Kopriva je bogata hranjivim stvarima i diuretička je, što je čini odličnom za detoksikaciju. Kada je reč o mršavljenju, kopriva može ubrzati metabolizam i pomoći u eliminaciji toksina iz tela. Čaj od koprive je jedan od najpopularnijih načina konzumacije ove biljke u ovom kontekstu, ali sok od koprive takođe može biti efikasan.

 

Kopriva za jačanje imuniteta

Bogata vitaminima C, A, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem, kopriva je prava superhrana kada je reč o jačanju imuniteta. Čajevi, kapsule i ekstrakti koprive su najčešće korišćene forme za unapređenje imunološkog sistema. Oduvek se koristila za jačanje organizma, a u zadnje vreme se sve više korisiti i njeno seme.

 

Kopriva za zdravu kožu, kosu i nokte

Zahvaljujući svom bogatstvu mineralima i vitaminima, kopriva može pomoći u jačanju kose, promovisanju sjaja i sprečavanju opadanja kose. Kozmetika s koprivom, poput šampona ili losiona, može doprineti zdravoj koži i jakim noktima. Za one koji vole prirodne tretmane, ispiranje kose čajem od koprive može biti čarobno.

 

Kopriva za zdravlje srca i krvnih žila

Bogata antioksidantima, kopriva može pomoći u smanjenju upala, sniženju holesterola i regulisanju krvnog pritiska, čuvajući srce i krvne sudove. Čaj od koprive je posebno preporučljiv u ovom slučaju.

 

Kopriva za regulaciju krvnog šećera

Istraživanja pokazuju da kopriva može pomoći u sniženju nivoa šećera u krvi, što je korisno za one s dijabetesom ili onima koji žele da održe stabilan nivo šećera.

Recepti s koprivom

Kopriva nije samo lek, već i delikates! Može se koristiti kao osnovna sastojka u mnogim jelima, a znajući da je izuzetno korisna pa zašto da je ne uvrstimo u našu ishranu.

 

Koprivino varivo

  • 500g mlade koprive
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 krompir
  • So, biber, maslinovo ulje

Priprema: Luk i beli luk sitno iseckati i propržiti na ulju dok ne postanu staklasti. Dodajte sitno seckan krompir i propržite. Dodajte opranu i sitno seckanu koprivu, pokrijte vodom i kuvajte dok kopriva ne omekša. Začinite po ukusu.

 

Sok od koprive

Ovaj sok izuzetno brzo vraća energiju i izuzetno je okrepljujuć

  • Šaka mlade koprive
  • 1 limun
  • 1l vode
  • Med po ukusu, preporučujemo livadski ili šumski.

Priprema: Koprivu oprati, iseći na manje komade, zajedno sa vodom i oljuštenim limunom staviti u blender. Vrlo kratko izblendati. Ohladiti u frižideru i med dodavati u čaši.

Seme koprive i med – za anemiju

  • 50 grama samevenog semena koprive
  • 500g meda, najbolje livadskog ili šumskog

Priprema: Pomešati sastojke i držati u staklneoj tegli na hladnom. Konzumirati pre obroka po kašičicu a možete namazati i na integralni hleb i tao jesti.

Pita sa koprivom

Pita sa koprivom je ukusno i nutritivno jelo koje može poslužiti kao glavno jelo ili prilog a možete poneti na posao ili ako idete negde na put. Mi smo napisali recept sa sirom a a ko ste vegan iz receepta izbacite namirnice životinjskog porekla. Evo recepta za tradicionalnu pitu sa koprivom.

Sastojci:

  • 500g sveže koprive
  • 500g gotovih kora za pitu (tankih)
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 200g sira (po želji može biti feta ili neki drugi sveži sir)
  • 3 jaja
  • 200ml jogurta ili kiselog mleka
  • 100ml ulja
  • So, biber i vegeta (po ukusu)

Priprema:

  1. Priprema koprive: Operite koprivu i blanširajte je u kipućoj vodi na 2-3 minute. Nakon toga, ocedite i sitno je iseckajte.
  2. Dinstanje luka: Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
  3. Mešanje nadeva: U veću posudu stavite koprivu, dinstani luk, izmrvljeni sir, jaja, jogurt, začine i polovinu količine ulja. Sve dobro izmešajte.
  4. Slaganje pite: Uključite rernu da se greje na 200°C. Uzimajte po jednu koru, premažite je malo uljem, stavite deo nadeva preko cele kore i urolajte. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i nadev. Rolane kore ređajte u nauljen pleh.
  5. Pečenje: Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

 

U svakom slučaju, kopriva je mnogo više od „omražene“ biljke koju često zanemarujemo. Ona je prirodno blago s mnoštvom blagodati za zdravlje i lepotu. Uz pravilnu upotrebu, može postati vaš saveznik u svakodnevnom životu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.