Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Kurkuma – Recepti za kreme

Prosledi članak:
Blog post koji detaljno istražuje korisna svojstva kurkume u prirodnoj kozmetici i medicini, sa fokusom na dva recepta - kremu za lepotu i kremu za mišiće, i njihovim blagotvornim efektima na zdravlje i lepotu kože.

Pozdrav ljubiteljima prirodne kozmetike i prirodne medicine! Kurkuma je jedna od najtraženijih prirodnih čuda i njoj je posvećen ovaj tekst. Često nazivana „indijski šafran“, kurkuma ima brojne zdravstvene i kozmetičke benefite koji privlače sve veću pažnju. U ovom članku, istražujemo kako kurkuma, sa svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, može biti blagotvorna za vaše zdravlje i lepotu. Otkrivamo praktične savete i recepte o korišćenju kurkume u svakodnevnoj rutini nege kože i zdravlja.

Kurkuma puna blagodeti za zdravlje i lepotu

Kurkuma, ovaj predivni začin živopisne žute boje, već vekovima zauzima posebno mesto u srcima ljubitelja prirodnog zdravlja i lepote. Poznata po svojim snažnim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, kurkuma nije samo kulinarski dodatak, već i moćan saveznik u očuvanju zdravlja i mladalačkog izgleda kože.

Lekovita biljka sa istoka

Kurkuma, ovaj dragoceni dragulj istočnjačke tradicionalne medicine, sve više osvaja svet prirodne kozmetike. Ova fascinantna biljka, čiji je latinski naziv ‘Curcuma longa’, poreklom je iz jugoistočne Azije i vitalni je deo indijske kulture, posebno u kulinarskim i medicinskim tradicijama. Poznata kao ‘eko-vita’ biljka, kurkuma nudi neverovatan spektar zdravstvenih prednosti, od detoksikacije do poboljšanja izgleda kože. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, odgovoran je za njene moćne antiinflamatorne i antioksidativne osobine, koje su ključne u borbi protiv raznih oboljenja i održavanju mladolikosti kože.

Prednost Kurkume za zdravlje

Kurkuma, poznata kao ‘zlatni začin’, već vekovima ima centralno mesto u prirodnoj medicini, a njeni pozitivni efekti na zdravlje postaju sve priznatiji u modernom svetu. Ova moćna biljka, čiji je glavni aktivni sastojak kurkumin, poznata je po svojim snažnim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, što je čini izuzetno korisnom za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Kurkumin efikasno deluje na smanjenje upalnih procesa u telu, što je ključno za prevenciju i ublažavanje simptoma mnogih hroničnih bolesti, uključujući artritis i određene oblike raka. Pored toga, njeni antioksidansi pomažu u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala, usporavajući proces starenja i poboljšavajući zdravlje kože. Takođe, kurkuma podstiče zdravlje digestivnog sistema i poboljšava funkciju jetre, što je čini dragocenim sastojkom u detoksikacionim programima.

Prednosti Kurkume za lepotu

Kurkuma je cenjeni u svetu prirodne kozmetike, ističe se svojim izvanrednim svojstvima koja doprinose lepoti i zdravlju kože. Kao što smo rekli ona nije samo ključni sastojak u kuhinji, već i moćan saveznik u borbi protiv raznih kožnih problema.

  • Protivupalna svojstva: Kurkuma je poznata po svojim izuzetnim protivupalnim svojstvima. Ovi efekti mogu biti od velike koristi osobama koje se bore sa kožnim oboljenjima kao što su akne, ekcem, i rosacea. Aktivni sastojak kurkumina ciljano deluje na smanjenje upala, umirujući kožu i pomažući u smanjenju crvenila i iritacije.
  • Antioksidantna svojstva: Snažna antioksidativna svojstva kurkume čine je odličnim izborom za zaštitu kože od oštećenja uzrokovanih suncem i okolišem. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala, čime doprinose zdravijem izgledu kože i usporavanju znakova starenja.
  • Antibakterijska svojstva: Kurkuma takođe poseduje prirodna antibakterijska svojstva, što je čini efikasnim sredstvom u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Njena upotreba može pomoći u čišćenju kože i smanjenju pojave akni, pružajući koži čistiji i sjajniji izgled.

Kurkuma krema – recepti

U ovom delu bloga, otkrivamo dva ekskluzivna recepta za domaću kurkuma kremu – jednu namenjenu unapređenju lepote vaše kože i problem sa bubuljicama, i drugu posebno formulisanu za ublažavanje bolova u mišićima. Prvi recept će vas uputiti kako da napravite kremu koja će vašoj koži pružiti sjaj i zdrav izgled, dok drugi recept nudi rešenje za opuštanje i oporavak mišića nakon napornog dana.

Krema za kožu

  • 60g Hladno ceđenog Kokosovog ulja
  • 30ml Kantarionovog ulja
  • 5g Voska
  • 1 Supena kašika ekstrakta Kurkume
  • 10 kapi Eteričnog ulja Lavande
  • 5 kapi eteričnog ulja Čajnog drveta

Krema za upalu mišića

  • 60g Hladno ceđenog Kokosovog ulja
  • 30ml Kantarionovog ulja
  • 2 Supene kašike ekstrakta Kurkume
  • 1/5 Kašičice ljute paprika
  • 10 kapi Eteričnog ulja Mente
  • 10 kapi eteričnog ulja Ruzmarina

Biljni ekstrakt se dobija tako što u teglicu stavite određenu količinu Kurkume i prelijete ga sa alkoholom 40%. Alkohola treba da bude bar dva centimetra iznad mase. Mućka se svaki dan tokom14 dana i posle se masa procedi a dobijena tečnost je biljni ekstrakt Kurkume.

Prirodno Kantarionovo ulje sa biljkom ubranom iz divljine možete pronaći OVDE.

Uputstvo za pripremu:

U rastopljenom kokosovom ulju i vosku na blagoj temperaturi dodati ekstrakt Kurkume  i Ljutu paprika, sve vreme mešati i veš možete prestati da grejete, zatim dodati Kantarionovo ulje. Kada njega umešate dodajte eterična ulja i izlijte u posudice. Pole sat – dva kada se ohladi i stegne možete zatvoriti posude.

Kurkuma za zube

Na internetu kruže recepti za prirodnu pastu za zube sa kurkumom i Kokosovim uljem ali ja vam to ne bih preporučio jer Kurkuma može obojiti zube, nju čak koriste i za farbanje jaja, dok Kokosovo ulje nije sredstvo sa kojim se može nešto čistiti.

Ako želite prirodnu pastu za zube i to bez fluora mi vam možemo preporučiti Pastu za zube na bazi gline, mnogi su zadovoljni sa njom jer zaustavlja krvarenje desni i sjajno čisti i polira zube a usput je potpuno prirodna.

 

Dragi čitaoci, nadamo se da ste pronašli inspiraciju u ovim receptima i informacijama o kurkumi. Vaše mišljenje nam je veoma važno, pa vas pozivamo da ostavite komentar ispod i podelite vaše iskustvo sa kurkumom. Takođe, ako mislite da bi neko koga znate mogao imati koristi od ovog bloga, slobodno ga podelite s njima. Neka ova priča o kurkumi putuje dalje, donoseći zdravlje i lepotu u još više života!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.