Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Ruzmarin – Čudo prirode i svadbarska zvezda

Prosledi članak:
Kompleksan tekst koji opisuje ruzmarin, njegove karakteristike, poreklo, značaj u srpskoj kulturi i tradiciji, kao i njegove primene u kući, lečenju, i kozmetici. Tekst također ističe recepte koji koriste ruzmarin kao glavni sastojak za opuštanje, probavu i negu kose, savete za razmnožavanje biljke, kao i informacije o prirodnom dezodoransu i šamponu sa ruzmarinom. Naglašava se značaj ruzmarina kao ne samo začina ili lekovite biljke, već i kao dela kulture i svakodnevnog života.

Jeste li ikada promirisali ruzmarin? Ako jeste, a sigurno je da jeste tada znate da je to miris koji se ne zaboravlja – svež, prodoran i pomalo misteriozan. Ali ruzmarin nije samo aromatična biljka koja mami nos, on je mnogo više od toga.

 

Šta je ruzmarin

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni žbun koji potiče iz Mediterana. Njegove igličaste listove koristimo kao začin u kulinarstvu, ali i kao lekovitu i kozmetičku biljku.

 

Ruzmarin u Srbiji:

U Srbiji, ruzmarin je više od biljke – on je deo tradicije. Sigurno znate da se u Srbiji ruzmarin koristi za kićenje svatova na svadbama? Prema narodnom verovanju, ruzmarin donosi sreću, ljubav i vernost, pa zašto ga ne bi imali na najvažniji dan u životu? Mi ne verujemo u amajlije ali takav status u narodu nije sigurno dobio za dzabe nego zbog svojih lekovitih moći koje mu je Bog dao.

Narodni recepti sa ruzmarinom:

Ruzmarin za opuštanje: Ubacite nekoliko grančica ruzmarina u toplu kupku. Osvežavajući miris će vam pomoći da se opustite posle napornog dana.

Ruzmarin za probavu: U čaši vode prokuvajte grančicu ruzmarina i pijte kao čaj. Pomaže kod nadimanja i teškog stomaka.

Ruzmarin za kosu: Umasirajte eterično ulje ruzmarina u vlasište. Osim što će vaša kosa mirisati divno, ovo ulje može pomoći i u borbi protiv peruti.

Razmnožavanje ruzmarina:

Da biste imali svoj ruzmarin, ne morate ga svaki put kupovati. Razmnožavanje ruzmarina je lako i možete ga uraditi kod kuće:

  1. Odsecite zdravu grančicu ruzmarina dužine oko 15 cm.
  2. Uklonite donje listove, tako da ostane samo gornja trećina.
  3. Stavite grančicu u čašu sa vodom ili direktno u zemlju.
  4. Kada grančica razvije korenje, posadite je u lonac ili baštu.

 

Ako ste zaljubljenik u ruzmarin kao što smo mi, imamo sjajnu vest za vas! Kreirali smo prirodni dezodorans sa eteričnim uljem ruzmarina. Osvežavajući miris koji traje ceo dan i, naravno, sve prednosti ruzmarina na dohvat ruke. U toku pisanja ovog bloga razvijali smo recept za šampon sa ruzmarinom tako da sad već sigurno ima šampona od ruzmarina na stanju

 

Ruzmarin nije samo začin ili lekovita biljka, on je deo kulture, tradicije i svakodnevnog života. Neka vam ruzmarin bude inspiracija, bilo da ga koristite u kuhinji, za negu tela ili kao deo vaše svadbene tradicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.