Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Paradentoza – Kako je izbeći

Prosledi članak:
Natečene i crvene desni, krvarenje, crvenilo, i bol su simptomi paradentoze. Uz pravilnu oralnu higijenu, pasta za zube na bazi gline može pomoći u smanjenju rizika. Zdrava ishrana, izbegavanje pušenja i alkohola takođe su ključni faktori za prevenciju. Brinite o svom osmehu i oralnom zdravlju!

Natečene i crvene desni koje često krvare mogu biti prvi simptomi paradentoze. Paradentoza nastaje kada se plak akumulira tokom vremena i stvrdne. U nastavku teksta objašnjavamo kako je izbeći i kako delovati preventivno.

Paradentoza simptomi

Jedan od ključnih izazova povezanih sa oboljenjem desni je ta činjenica da ne izaziva neprijatnost sve dok ne dođe do značajnih oštećenja. Međutim, postoje određeni pokazatelji koji ukazuju na posledice plaka i kamenca. U početnim stadijumima, možete primetiti neke ili sve od sledećih pojava:

  • Natečene desni
  • Krvarenje desni
  • Crvenilo desni
  • Bol ili osećaj svraba
  • Loš zadah

Šta je gingivitis?

Gingivitis predstavlja upalu desni i obično je prva faza oboljenja desni. Eliminisanje naslaga plaka ili kamenca putem temeljnog čišćenja zuba može obrnuti gingivitis, vraćajući desni u zdravo stanje. Međutim, ukoliko se gingivitis ne tretira, može napredovati u paradentozu. Kod parodontitisa, pogođena je osnovna kost vilice koja počinje da se resorbuje.

Paradentoza i opšte zdravlje

Istraživanja su pokazala da bakterije prisutne u oboljenju desni mogu prodreti u krvotok i izazvati upalu u krvnim sudovima, povećavajući rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Pored toga, oboljenje desni je povezano s drugim kardiovaskularnim stanjima kao što su visok krvni pritisak i ateroskleroza.

Gingvitis – Krvarenje desni

Gingivitis obično nastaje kao rezultat neadekvatne oralne higijene koja dopušta plaku da se nakuplja na zubima. U to uključuje se i loše paste za zube koje ne mogu na adekvatan način da očiste zube i desni.

Pasta za zube na bazi gline u borbi protiv paradentoze

Glavna prednost paste je što u kratkom roku uklanja krvarenje desni. Bakterije sa zuba nagrizaju desni terajući ih da krvare pri svakom pranju zuba ili jedenja malo tvrđe hrane. Paste za zube na bazi gline su:

Blago abrazivne: Ove paste imaju fine čestice gline koje deluju kao blagi abraziv tako da i na fizčki način uklanjaju plak i kamenac sa zuba.

Umanjuje upale: Deluju na smanjenje upala tako što glina povećava cirkulaciju u desnima i samim tim više krvi i hranljivih materija dolazi u desni. Kada dolazi više hranljivih materija samim tim i lečenje se ubrzava.

Mineralizacija zubne gleđi: Minerali u glini, poput kalcijuma i fosfora, mogu podržati mineralizaciju zubne gleđi, jačajući zubnu strukturu. Ovo je važno za održavanje zdravih zuba i sprečavanje njihovog gubitka, što može biti posledica napredovanja paradentoze.

Antibakterijsko dejstvo: Neke vrste gline imaju prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u kontroli rasta bakterija u usnoj šupljini. Ovo je posebno značajno jer bakterije igraju ključnu ulogu u razvoju gingivitisa i paradentoze.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana igra ključnu ulogu u borbi protiv paradentoze, a aspekt zakiseljavanja organizma takođe može imati uticaja na oralno zdravlje. Evo nekoliko saveta o tome kako zdrava ishrana, uključujući i smanjenje zakiseljavanja organizma, može doprineti prevenciji paradentoze:

Voće i povrće: Voće i povrće bogati su antioksidansima, vitaminima i mineralima koji podržavaju imunološki sistem i smanjuju upale, što može doprineti prevenciji gingivitisa. Iako neki plodovi, poput citrusa, mogu imati kiseli karakter, većina voća i povrća ima alkalizirajući efekat na organizam, pomažući održavanju ravnoteže pH vrednosti.

Celijske namirnice: Cela zrna, poput integralnih žitarica, smeđeg pirinča i integralnog hleba, ne samo da pružaju hranljive sastojke, već takođe mogu pomoći u održavanju optimalne pH ravnoteže u organizmu.

Smanjenje šećera: Visok unos šećera može podsticati rast bakterija u ustima i doprineti nastanku plaka. Osim toga, proces varenja šećera može stvoriti kiselinu, koja može uticati na pH vrednost organizma.

Pijenje dovoljno vode: Voda može pomoći u ispiranju bakterija i hrane iz usne šupljine, doprinoseći održavanju optimalne oralne higijene, a ujedno povećan unos vode doprinosi alkliziranju orgnizma.

Izbegavanje prekomernog konzumiranja kiselih namirnica: Određene namirnice, poput gaziranih pića, alkohola, industrijske hrane i hrane životinjskog porekla mogu doprineti zakiseljavanju organizma.

Pušenje i paradentoza

Da ne pričam o štetnosti duvanskog dima na celi organizam koji je svima poznat, pomenuću kako pušenje direktno doprinosi povećanju stvaranja plaka i kamenca na zubima. Samim tim što dim prolazi direktno kroz usta duvanski dim se lepi po zubima i stvara žute mrlje na koje se kaleme bakterije koje prouzrokuju gingvitis a kasnije i paradentozu. A kod osoba koje imaju već dijagnozu otežava pa čak i jedan je od glavnih faktora koji sprečavaju izlečenje.

Alkohol i stres

Namerno sam ih svrstao u jednu grupu jer oni deluju kroz smanjenje opšteg zdravlja. Slab imunitet je okidač za sve bolesti pa tako i za paradentozu.

 

Vaše oralno zdravlje odražava se na celokupno blagostanje, stoga, brinite o sebi, brinite o svom osmehu! Paradentoza, ozbiljno oboljenje desni, može se uspešno izbeći ili smanjiti pravilnim preventivnim merama.

Uvođenjem pravilnih navika u svakodnevnu rutinu oralne higijene, poput korišćenja paste za zube na bazi gline, možemo efikasno smanjiti rizik od oboljenja desni. Ove paste, sa svojim blago abrazivnim svojstvima, umanjuju krvarenje desni, deluju antibakterijski i podržavaju mineralizaciju zubne gleđi.

Pozivamo vas da preispitate svoje životne navike i posvetite pažnju preventivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.