Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Piling – Šta se dešava ako ga izostavljate

Prosledi članak:
Infografika prikazuje proces pilinga i njegove koristi za kožu, uključujući razlikovanje između fizičkog i hemijskog pilinga. Ilustrovane su maske na bazi gline i sapuni sa aktivnim ugljem, kao i njihovi efekti na suzbijanje akni i poboljšanje teksture kože. Takođe su prikazane činjenice o obnavljanju ćelija kože, uključujući kako piling pomaže u održavanju zdrave ravnoteže ćelija i sprečavanju problema kao što su suvoća i prekomerna masnoća.

Ako piling nije deo vaše redovne rutine za negu kože, možda pravite grešku. Bez redovnog pilinga, vaša koža može izgledati beživotno i dehidrirano, s ljuspama koje se ljušte, ili možete imati višak masnoće, bubuljice i upaljene pore.

Zanimljivo je da je uzrok oba ova problema isti – neravnoteža u obnavljanju ćelija kože. Ako imate problema s masnoćom, bubuljicama i upalama pora, to može biti zbog prebrzog obnavljanja ćelija kože. S druge strane, ako vaša koža izgleda suvo i beživotno, to je verovatno zbog sporog procesa obnavljanja ćelija.

Obnova kože

Sigurno ste čuli da se sa starenjem usporava proces obnavljanja ćelija kože, što dovodi do suvoće i gubitka vitalnosti. Manje je poznato da koža može obnavljati ćelije i brže nego što je potrebno, što takođe može dovesti do negativnih efekata poput akni i upala pora. U ovakvim slučajevima, ćelije se nagomilavaju brže nego što bi trebalo, što dovodi do navedenih problema.

Kada je ciklus obnove kože balansiran i redovan, koža je obično svetlija, hidriranija i nema akni. Pre nego što nastavimo, objasnićemo zašto se ove promene dešavaju sa vašom kožom.

Šta je obnavljanje ćelija kože

Obnavljanje ćelija kože je prirodan proces u kojem se stare ćelije kože zamene novim. Naše telo ima sposobnost da obnovi ćelije u mnogim organima, što je ključno za održavanje zdravlja i pravilnog funkcionisanja. Na primer, crvena krvna zrnca imaju životni vek od oko 120 dana, dok se ćelije koje oblažu želudac obnavljaju svakih nekoliko nedelja.

Koža, kao najveći organ našeg tela, obnavlja svoje ćelije obično svakih 28 dana. Tokom ovog ciklusa, stare ćelije kože se postepeno odbacuju i zamene novim. Ovaj proces je od suštinskog značaja jer omogućava koži da ostane glatka, čista i sposobna da efikasno obavlja svoje funkcije, poput zaštite od spoljašnjih uticaja i regulisanja temperature tela.

Kako se koža obnavlja

Piling pomaže da se koža obnovi uklanjanjem mrtvih ćelija s površine. Sve počinje u dubljim slojevima kože, gde se formiraju nove ćelije koje se zovu keratinociti. Ove ćelije polako putuju ka površini kože, i kako stižu na vrh, postaju tvrde i na kraju odumiru i otpadaju. Ovaj proces obično teče glatko, ali kod nekih ljudi može biti prebrz ili prespor, što može dovesti do problema poput akni ili suve, beživotne kože.

Desmozomi su veze između ćelija koje pomažu da se one drže zajedno dok ne dođe vreme da se odvoje i otpadnu. Pravilan piling pomaže da se ove veze prekinu u pravo vreme, tako da koža može zdravo da se obnavlja bez nakupljanja mrtvih ćelija.

Prebrza obnova kože

Ako je obnova ćelija kože prebrza, može doći do akni i zapušenih pora. Ovo se često dešava zbog hormonalnih promena, koje su izražene kod tinejdžera, ali i kod odraslih.

Spora obnova kože

Ako obnova ćelija kože ide previše sporo, koža može izgledati suvo i bez života. Piling pomaže u oba slučaja: ubrzava odstranjivanje mrtvih ćelija kod spore obnove i kontroliše brzinu obnavljanja kod prebrze obnove. Spora obnova ćelija kože često se javlja kao posledica starenja. Kako starimo, naše telo prirodno gubi neke funkcije, ćelije postaju manje sinhronizovane, a pojavljuju se i senescentne (zombi) ćelije koje ne funkcionišu efikasno. Takođe, proizvodnja hijaluronske kiseline, elastina i kolagena smanjuje se, što sve zajedno usporava proces obnove kože. Ovo je posebno izraženo kod osoba starijih od 40 ili 50 godina.

Da li piling za lice smanjuje akne

Redovno korišćenje pilinga može pomoći u održavanju zdrave i lepe kože, bez obzira na to da li su problemi vezani za suvoću ili akne.

Akne nastaju uglavnom zbog dva razloga:

  1. Prebrzo množenje ćelija: Ćelije se nagomilavaju jedna preko druge i ne ljušte se dovoljno brzo. To može dovesti do upale i zapušenja pora.
  2. Prekomerna aktivnost lojnih žlezda: Kada su lojne žlezde preterano aktivne, proizvode više masnoće. Ta masnoća može potaknuti rast bakterija koje se hrane masnoćom i brzo se množe.

Šta možemo učiniti da smanjimo akne?

Da bismo smanjili pojavu akni, važno je koristiti proizvode koji efikasno ubijaju bakterije koje uzrokuju akne. Preporučljivo je birati proizvode sa prirodnim antibakterijskim svojstvima, kao što su čajevac, neem ili lavanda, koji su blagi prema koži ali efikasni protiv bakterija.

Pored toga, bitan deo borbe protiv akni je i pravilna ishrana. Trebalo bi izbegavati hranu koja je bogata masnoćama i prostim šećerima, poput brze hrane, slatkiša i gaziranih pića. Umesto toga, fokusirajte se na unos sveže, neprerađene biljne hrane koja je bogata vitaminima i mineralima. Ovakva ishrana ne samo da pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, već i poboljšava opšte zdravlje kože.

Ne zaboravite i na važnost smanjenja stresa, jer stres može direktno uticati na stanje kože, uključujući i pojavu akni.

Kako se boriti protiv suve i beživotne kože?

Priznavajući da je starenje neizbežni deo života, možemo preduzeti korake da usporimo ove procese i starimo zdravije. Pored poboljšanja životnih navika, efikasno oružje u borbi protiv sporog obnavljanja kože su proizvodi koji sadrže prirodne enzime, poput onih iz papaje i manga. Ovi enzimi pomažu u otpuštanju veza među mrtvim ćelijama, čime olakšavaju njihovo otpadanje i podstiču prirodni proces ljuštenja.

Kako postići uravnoteženu regeneraciju ćelija? Piling je ključ

Ključ za postizanje uravnotežene regeneracije ćelija kože, kako bi izgledala zdravo, sjajno i meko, leži u pravilnom uklanjanju mrtvih ćelija i uravnoteženju njihovog ciklusa obnove. Piling je glavna metoda za to.Piling je postupak koji može biti fizički ili hemijski i pomaže u regulaciji obnove ćelija kože. Cilj je održavanje ciklusa obnavljanja od oko 4 nedelje.

Najbolji piling za lice

Korišćenjem odgovarajućih proizvoda, koji mogu uključivati prirodne aktivne sastojke koji su blagi prema koži, možemo ukloniti mrtve ćelije koje se prirodno ne odvajaju. Ovi proizvodi ne samo da pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija, već i podržavaju zdrav ritam obnove ćelija, čime se postiže zdraviji izgled i osećaj kože. Koje vrste pilinga postoje?

Fizički piling:

Ovi proizvodi koriste mehaničku akciju trenja kako bi uklonili mrtve ćelije sa površine kože. Popularni su proizvodi poput maski za lice na bazi gline i sapuna sa aktivnim ugljem, koji nežno ali efikasno vrše piling kože, dubinski je čisteći. Ovi proizvodi su odlični za piling jer ne sadrže agresivne hemikalije i često su biorazgradivi, što ih čini boljim izborom za okolinu. Međutim, važno je koristiti ih pravilno i redovno kako bi dobili prave rezultate.

Hemijski piling

Ovi proizvodi koriste hemijske supstance za razlaganje i uklanjanje mrtvih ćelija kože.

Proizvodi za fizički piling

Maske na bazi gline i sapun sa aktivnim ugljem su prirodni proizvodi koji deluju kao efikasni piling agenti za kožu. Evo kako oni funkcionišu:

Maske na bazi gline

Glina se tradicionalno koristi u nezi kože zbog svoje sposobnosti da upija nečistoće i masnoće iz pora. Kada se nanese na kožu, glina se suši i stegne, što pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija sa površine kože dok se maska ispire. Ovaj proces ne samo da čisti i detoksikuje kožu, već i stimuliše obnovu ćelija, čineći kožu glađom i svežijom. Različite vrste gline, kao što su kaolin, bentonit, ili zelena glina, posebno su dobre za dubinsko čišćenje i smanjenje viška ulja na koži.

Sapun sa aktivnim ugljem služi kao piling za telo

Aktivni ugalj je poznat po svojoj poroznosti i sposobnosti da privuče nečistoće i toksine na sebe, što ga čini izuzetno efikasnim u čišćenju kože. Sapuni koji sadrže aktivni ugalj deluju tako što privlače i vezuju ulja, prljavštinu i toksine sa kože, koje zatim isperemo vodom. Osim toga, aktivni ugalj može pomoći u nežnom uklanjanju mrtvih ćelija kože, čime doprinosi čistijem i zdravijem izgledu kože. Ovakav tip sapuna je posebno popularan među osobama sa masnom i problematičnom kožom zbog svojih detoksikujućih svojstava.

 

Kombinovanjem ovih proizvoda u rutinu nege kože, možete postići dubinsko čišćenje i poboljšanje teksture kože, uz održavanje njene prirodne ravnoteže. Maske na bazi gline i sapuni sa aktivnim ugljem su blagi, a ipak moćni piling proizvodi koji mogu pomoći u revitalizaciji i osvežavanju kože.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.