Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Zubni kamenac – prirodno rešenje

Prosledi članak:
Vodič o zubnom kamenacu: Simptomi, uzroci i prirodne metode prevencije i lečenja uz pomoć paste za zube na bazi gline.

Ako ste se ikada zapitali „kako ukloniti zubni kamenac?“ ili „šta su simptomi zubnog kamenca?“, na pravom ste mestu, a ako već imate ovaj problem i tragate za prirodnim rešenjem tek onda ste na pravom mestu. Ovaj blog će vam pružiti odgovore na ta pitanja, ali i mnogo više od toga!

Šta je zubni kamenac?

Zubni kamenac jednostavno objašnjeno je tvrda korica koja se stvori na zubima. Ona nije tu slučajno nego nastaje kao rezultat stvrdnjavanja dentalne plake, a ako se ne tretira, može dovesti do problema kao što su gingivitis i parodontopatija.

Kako nastaje zubni kamenac?

Zubni kamenac nastaje kada ne peremo zube dovoljno dobro i redovno. Kada jedemo, ostaci hrane i bakterije prave lepljivu naslagu na zubima i to zovemo plaka. Bakterije u placi vole šećer iz hrane koju jedemo. Kada ga pojedu, prave kiselinu a te kiseline mogu naštetiti našim zubima. Ako ne peremo zube često, plaka postaje tvrda i pretvara se u zubni kamenac koji je težak za uklanjanje.

Simptomi zubnog kamenca

Glavni simptomi uključuju:

  • Žute ili smeđe naslage na zubima.
  • Upaljene i crvene desni.
  • Krvarenje desni prilikom četkanja.

Kako sprečiti zubni kamenac?

Preventiva kao i u svemu je ključna. Evo par saveta koje možete da primenite:

  1. Paste za zube koje vam možemo preporučiti za bolju higijenu a ujedno i za preventivu je Pasta za zube na bazi gline. Posle svakog pranja bićete oduševljeni higijenom i glatkoćom zuba odnosno primetićete da na zubima nema uopšte plaka koji je zaslužan za kamenac.
  2. Što se tiče četkica preporuka je da koristite mekane jer tvrde mogu oštetiti desni, stvoriti rane a gde su rane tu su i bakterije.
  3. Hranu koju treba da izbegavate je beli šećer, pasiranu hranu zbog stavaranja plaha, gazirana pića a preporuka je da jedete jabuke jer bukvalno kada pojedete jabuku kao da ste oprali zube.

Zubna higijena i zubni kamenac

Zdravlje zuba nije samo estetske prirode. Održavanje zuba čistim vrlo je važno. Ako ne peremo zube kako treba, može se javiti nešto što se zove zubni kamenac.

Posle jela, na zubima se stvara lepljivi sloj koji se zove plaka. Ako ne peremo zube svaki dan, ta plaka može postati tvrda. Kada se plaka pomeša s nečim što se zove saliva (to je ona vodica u našim ustima), postaje tvrda i to se zove zubni kamenac. Zubni kamenac može biti na gornjem delu zuba, gde ga možemo videti, ali i na donjem delu, blizu desni. Ako jedemo puno slatkiša, to može pomoći da se brže stvori zubni kamenac. Zato je dobro isprati usta vodom posle jela i jesti manje slatkiša. Da bismo imali zdrave zube, trebalo bi da peremo zube svaki dan i jedemo manje slatkiša!

Kako ukloniti zubni kamenac?

Postoje različiti načini za uklanjanje zubnog kamencaa mi ćemo obraditi naravno prirodan način odnosno najmanje škodljiv.

Uklanjanje kamenca pastom za zube

Prirodno uklanjanje zubnog kamenca: Za prirodno uklanjanje kamenca preporuka je svakako pasta za zube na bazi gline. Ona ne može brzinski ukloniti ali vremenski će skinuti manje naslage. Ona zasigurno neće oštetititi gleđ zuba što je vrlo verovatno ako budete išli  kod zubara za svaku sitnicu

 

Oralna higijena je ključna ne samo za vaš blistav osmeh, već i za celokupno zdravlje. Da li se borite sa zubnim kamencom ili samo želite da održavate zdravlje vaših zuba, ovaj blog je tu da vam pruži sve potrebne savete. Ali ne stajemo tu – predstavljamo vam našu pastu za zube na bazi gline! Pridružite se onima koji su već otkrili njene prednosti i osmehnite se svetu s poverenjem i zdravljem!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.