Besplatna dostava za kupovinu preko 4.000 RSD
Otkrijte prirodne proizvode direktno iz srca Srbije.
Postani deo naše zajednice i osvoji popuste

Šta brezina voda nudi našem organizmu

Prosledi članak:
Detaljan vodič kako brezina voda može da se primeni u svakodnevnoj ishrani i kozmeičkim rutinama za poboljšanje zdravlja u lepote.

Brezina voda, poznata i kao sok od breze, izvlači se iz drveta Breze. Iako je nedavno postala popularna u Srbiji, njena upotreba seže vekovima unazad u severnoj Evropi i Kini, gde se tradicionalno koristi zbog verovanja u blagotvorne efekte na zdravlje. Pored konzumacije, široko se primenjuje u proizvodima za negu kože i kozmetici. Mi u našem asortimanu prirodne kozmetike nemamo proizvode na bazi brezine vode ali smo znatiželjni u istraživanju i iznećemo naše mišljenje. U ovom tekstu, otkrićemo vam sve što treba da znate o sokovima breze, uključujući prednosti i ograničenja koje nosi.

Šta je brezina voda?

Brezin sok predstavlja tečnost dobijenu iz stabala breze, koja se prikuplja tokom ranih prolećnih meseci. Zimi, breze akumuliraju esencijalne hranljive materije u svojim stablima, koje se tokom proleća oslobađaju u formi soka. Ovaj sok je čist i proziran, sa nežnom slatkoćom po izvlačenju. Međutim, ukoliko se ostavi da stoji 2 do 3 dana, započinje proces fermentacije, čineći sok kiselijim na ukus.

Kako se pije brezina voda

Brezin sok se koristi u čistom obliku ili se transformiše u raznovrsne proizvode, uključujući sirupe, pića i slično. Na tržištu se može naći flaširana brezina voda, dostupna putem interneta i u različitim trgovinama. Važno je napomenuti da proizvodi na bazi brezinog soka koji se komercijalno prodaju mogu sadržavati dodatke poput šećera i veštačkih aroma. Kada je reč o zdravstvenim prednostima, iako podaci nisu obimni, brezina voda se povezuje s nizom potencijalnih dobrobiti za zdravlje.

Koliko je brezina voda bogata vitaminima

Brezina voda je bogat izvor raznih nutrijenata, uključujući vitamine i minerale. Nutritivna vrednost brezine vode varira na osnovu više faktora, poput geografskog položaja, vrste zemljišta, kao i vrste i starosti breze. Generalno, brezina voda je niskokalorična tečnost s niskim sadržajem šećera, no istovremeno obiluje vitalnim nutrijentima poput magnezijuma i mangana.

Jedna flaša brezine vode od oko 300 mililitara ima:

  • 9 kalorija
  • 3 grama ugljenih hidrata
  • 3 grama šećera
  • Kalcijum čini 2% od onoga što nam je potrebno svaki dan
  • Magnezijum čini čak 95% od dnevnih potreba
  • Mangan premašuje dnevne potrebe za 130%
  • Cink pokriva 3% od dnevnog preporučenog unosa

Istraživanja su pokazala da brezina voda sadrži različite količine fosfora, kalijuma, folata, vitamina C i bakra. Pored toga, obogaćena je manjim količinama aminokiselina i obiluje polifenolima, antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji oksidativnog stresa u organizmu.

Brezina voda za kosti

U samo 300 ml brezine vode nalazi se impresivnih 130% Preporučene Dnevne Vrednosti za mangan. Ovaj ključni mineral je neophodan za razvoj i očuvanje zdravlja kostiju. Istraživanja ukazuju na to da mangan, u sinergiji sa kalcijumom, cinkom i bakrom — koji se takođe nalaze u brezinoj vodi — može doprineti smanjenju gubitka koštane mase u lumbalnom delu kičme kod starijih žena. Osim toga, mangan je ključan za sintezu antioksidativnih enzima, poput superoksid dismutaze (SOD), koja igra ulogu u zaštiti organizma od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Iako su potrebna dodatna istraživanja, preliminarne studije na životinjama sugerišu da suplementacija manganom može ublažiti simptome artritisa.

Može pomoći u hidrataciji

Brezina voda može poslužiti kao odlična opcija za hidrataciju za one koji žele nešto drugačije od obične vode. Zahvaljujući bogatstvu elektrolita poput kalijuma i magnezijuma, ona doprinosi očuvanju balansa tečnosti u organizmu. Elektroliti, minerali koji prenose električni naboj, su esencijalni za upravljanje balansom tečnosti, regulaciju krvnog pritiska i podršku mišićnim kontrakcijama. Iako detaljnija istraživanja na ovu temu još uvek nisu dostupna, pijenje brezine vode bi moglo biti korisno za hidrataciju zbog prisutnosti ovih ključnih elektrolita. Ipak, trebalo bi nastaviti da se oslanjate na običnu vodu kao glavni izvor hidratacije.

Potencijalno ima antioksidativna svojstva

Brezina voda je izvor polifenola, moćnih biljnih spojeva poznatih po svojim antioksidativnim svojstvima. Ti antioksidansi igraju ključnu ulogu u neutralizaciji oksidativnog stresa, koji može biti faktor rizika za razvoj hroničnih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih oblika karcinoma.

Istraživanja na životinjama i u laboratorijskim uslovima ukazuju da ekstrakti kore breze mogu umanjiti oksidativni stres i upalu, te pozitivno uticati na zdravlje srca. Iako su rezultati tih istraživanja ohrabrujući, neophodno je sprovesti dodatne studije na ljudima kako bi se potvrdila efikasnost ovih efekata.

Brezina voda u kozmetici

Brezina voda se često nalazi u kozmetičkim proizvodima zahvaljujući svojim mogućim prednostima za kožu. Zahvaljujući obilju antioksidanata, vitamina i minerala, brezina voda može biti efikasna u neutralizaciji oksidativnog stresa i smanjenju upale, faktora koji pridonose procesu starenja kože.

Osim toga, preliminarna istraživanja ukazuju na potencijal brezine vode da umanji pojavu pigmentacijskih fleka i unapredi elastičnost kože.

Brezina voda kao tonik za lice

Nakon što otkrijete prednosti brezine vode kao prirodnog tonika za lice, pozivamo vas da istražite i naš asortiman specijalno formulisanih prirodnih tonika, dostupnih na našem sajtu. Svaki od njih je pažljivo odabran i kreiran da zadovolji specifične potrebe vaše kože, nudeći blagotvorne efekte iz prirode.

Tonik sa Kamilicom: Idealno rešenje za kožu koja se bori sa aknama, upalama ili crvenilom.

Ruža Tonik za Suvu i Osetljivu Kožu: Ružina vodica pomaže u očuvanju prirodne vlažnosti kože, smanjujući osećaj zatezanja i iritacije, i ostavljajući kožu mekom i glatkom.

Tonik Hajdučka Trava za Normalnu Kožu: Ovaj tonik blagotvorno deluje na kožu, održavajući je zdravom i vitalnom, uz istovremeno pružanje zaštite od svakodnevnih spoljašnjih uticaja.

 

Osim klasične nege, savršeni su i kao aftershave za umirujući efekat bez zatezanja lica i bez sitnih bubuljica nakon brijanja. Prirodno rešenje za svakodnevnu svežinu i zdravlje vaše kože.

Nedostaci brezine vode

Iako postoji zanimanje za brezinu vodu zbog njenih potencijalnih dobrobiti za zdravlje, važno je uzeti u obzir i neke ograničavajuće faktore.

  • Za početak, dosadašnja istraživanja o efektima brezine vode većinom su se vršila na životinjama ili u laboratorijskim uslovima, ostavljajući neizvesnost oko toga kako bi ljudi mogli profitirati od njenog konzumiranja.
  • Dalje, brezina voda ima tendenciju brze fermentacije, što može uticati na njen ukus i hranljive vrednosti. Bez odgovarajućeg čuvanja, postoji rizik od brzog kvarenja.
  • Na kraju, komercijalno dostupne verzije brezine vode mogu sadržati dodatke poput šećera i veštačkih aroma, čime se povećava ukupni broj kalorija i potencijalno umanjuju zdravstvene prednosti koje brezina voda prirodno nudi.

Kako sakupiti brezinu vodu

Da biste sami uzeli sok od breze, potrebno je pratiti nekoliko koraka, od identifikacije pravog drveta do pravilnog i odgovornog sakupljanja soka. Evo detaljnog vodiča:

Kako prepoznati brezu

Breze su poznate po svojoj jedinstvenoj kori. Mlade breze obično imaju glatku, svetlu koru sa horizontalnim crnim prugama. Kako drvo stari, kora može postati ispucala, naročito kod vrsta kao što je crna breza. Evropska bela breza (Betula pendula) i papirna breza (Betula papyrifera) imaju karakterističnu belu koru koja se ljušti.

Listovi breze su jednostavni, sa nazubljenim ivicama, i obično su duguljasti ili ovalni. Oni su raspoređeni naizmenično duž grana.

Postupak sakupljanja soka od breze

  1. Vreme sakupljanja: Najbolje vreme za sakupljanje soka je rano proleće, kada počinju prvi znaci odmrzavanja, ali pre nego što drvo počne listati. Ovo je period kada sok aktivno teče unutar drveta.
  2. Izbor drveta: Izaberite zdravo drvo breze sa prečnikom stabla najmanje 25 cm. Veće drvo osigurava da je dovoljno zrelo i da neće biti oštećeno procesom.
  3. Bušenje rupe: Koristite čistu bušilicu sa burgijom promera oko 1 cm. Bušite rupu na visini koja vam je udobna, oko 1-2 metra od tla, pod blagim uglom prema dole. Rupa bi trebalo da bude duboka oko 3-4 cm unutar drveta.
  4. Umetanje cevčice: Ubacite čistu plastičnu ili metalnu cevčicu u rupu. Ovo će usmeriti sok iz drveta u pripremljenu posudu.
  5. Zatvaranje rupe: Nakon što završite sa sakupljanjem, važno je zatvoriti rupu kako biste zaštitili drvo. Koristite drveni čep ili sličan materijal da zatvorite otvor, pomažući drvetu da se oporavi.

Bitne napomene

  • Sakupljajte sok odgovorno. Ne uzimajte više soka nego što je potrebno i ne bušite više od jedne rupe po drvetu.
  • Sakupljeni sok bi trebalo da se konzumira svež ili da se čuva u frižideru, jer se brzo može pokvariti.
  • Pratite ove korake kako biste odgovorno i uspešno sakupili sok od breze, uživajući u njegovim prirodnim koristima.

Zaključak

Međutim, trenutno dostupna istraživanja su većinom preliminarna, a komercijalno dostupne verzije brezine vode mogu biti obogaćene dodatnim šećerima i aromama.

Za one koji žele autentično iskustvo brezine vode, idealno bi bilo direktno je prikupiti iz prirode i osigurati njezino adekvatno skladištenje kako bi se sprečilo njezino brzo kvarenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj Posta

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni sa njom.